Parlamentul Republicii Moldova – un teatru de doi bani

Posted: April 14, 2011 in Uncategorized

Astăzi în Legislativul Republicii Moldova ar fi trebuit să fie audiați, cu ușile închise, raportorii din partea principalelor instituții de forță, cu privire la ancheta referitor la cele întâmplate pe 7 aprilie 2011 în centrul Chișinăului. I-am ascultat cu atenție pe toți invitații la tribună: pe Roibu de la MAI, pe Valentin Dediu de la SIS, pe Zubco de la PG, pe Timofti de la CSM și pe Oleg Efrim de la Justiție și ce folos din toată vorbăria aceasta pentru cetățenii? Care este relevanța tuturor acestor discuții sterile ce nu aduc până la sfârșit la nici un rezultat? De ce dezbaterile privitor la evenimentele de acum doi ani sau transformat în simple dispute sofistice în care deputații și raportorii își aruncă replici cu scopul de a discredita celelalte formațiuni politice parlamentare?

Nu am văzut la această ședință nici un tehnocrat din domeniile sus menționate mai sus care să nu aibă tangență în vreun fel cu politicul. Toți raportorii sunt într-un fel sau altul legați prin numirea lor cu una sau altă formațiune politică. Putem vrobi de un paradox în toată afacerea asta: pe de o parte fiecare partid vrea să poată controla cele mai influente instituții din stat iar pe de altă parte fiecare dorește să arate lumii că este interesat în elucidarea evenimentelor de pe 7 aprilie. Se induce ideea că în tot ce s-a întâmplat nu este nici un vinovat iar victime din contra sunt o mulțime și din cadrul civililor și din cel al polițiștilor. Mai mult, aceiași oameni spun că victimele sunt eroi. Păi dacă sunt eroi sunt și cei de vină pentru cele întâmplate.

Concluzia pentru așa audieri întortocheate este doar una – în sala parlamentului se află acei vinovați pentru dezordinile în masă din primăvara anului 2009. De ce să-i acuzăm pe bieții oameni din stradă dacă blocajul este anume în Parlament. De acolo pornesc toate neînțelegerile și acolo acestea persistă până în prezent.

Dacă audierea ar fi avut loc în regim închis lucrurile ar fi stat altfel. În mod sigur ar fi fost enunțate alte informații care ar fi putut aduce atingere unor personaje celebre ale vieții politice moldovenești. La acest lucru s-a referit, desigur indirect, domnul Marian Lupu, speakerul Legislativului și Valentin Dediu de la SIS. De aceea și presa a remarcat că pe parcursul audierilor s-au pus o mulțime de întrebări și nu a fost dat nici un răspuns. În afară de aceasta a fost clar că raportorii s-au eschivat de la răspunsurile directe referindu-se doar la documentele ce au fost deja prezentate deputaților. Mai multe detalii substanțiale nu s-au adus.

Când se va afla adevărul despre 7 aprilie? Doar atunci când ultimul vinovat care deține în Republica Moldova vreo funcție administrativă va părăsi scena politică și administrativă, atunci posibil că vom începe să înțelegem puțin câte puțin ce a fost.

Advertisements
Comments
  1. de la Nagacevschi în coace, nimic nou sub soare… s-a oferit informație pe care noi deja cu toții o știm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s