Ale cui interese apără Ministerul Afacerilor Externe?

Posted: June 9, 2011 in Uncategorized

Astăzi pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene a fost postat un Comentariu privind reacția MAE al Federației Ruse din 08.06.2011 la rezultatele preliminare ale alegerilor locale din 5 iunie din Republica Moldova. În acest comunicat printer altele se menționează că ”este regretabil faptul că acest comentariu se bazează doar pe unele informaţii eronate şi publicaţii tendenţioase din presă, care nu reflectă situaţia reală şi nu reprezintă poziţia oficială a Comisiei Electorale Centrale”.

Acest comentariu vine în contextual în care în data de 5 iunie Serghei Lavrov, ministrul afacerilor externe al Federației Ruse, acordă un interviu postului de radio Echo Moskvî în care pune la îndoială independența și suveranitatea Republicii Moldova, deci exact în ziua în care în țară se desfășurau alegerile generale locale. Acesta a accentuat ideea că nicio structură internaţională nu susţine independenţa Transnistriei, după cum nici ideea R. Moldova ca stat unitar.

În același interviu Lavrov își dă cu părerea și despre autonimia acordată minorității găgăuze în raioanele din sudul Moldovei. Făcând o paralelă cu aceasta ministrul de externe al Federației Ruse face aluzia că Transnistriei nu i-ar conveni un astfel de statut.

De la sine ințeles că Kremlinul a ales acest moment pentru a-și expune comentariile vis-a-vis de sitauția internă a țării anume pentru a influența mersul alegerilor. Mesajul este clar: Federația Rusă este interesată ca Republica Moldova să rămână încă mult timp dependentă de fosta metropolă sovietică. În acest context reacția Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene trădeză o vădită lipsă de demintate națională. În loc să înmîneze o notă de protest ambasadorului Valerii Kuzmin față de aceste delarații iresponsabile Iurie Leancă și minsterul pe care-l conduce se limitează doar la niște comentarii seci.

Este oare mesajul lui Lavrov în acord cu poziția Angelei Merkel în privința statutului Republicii Moldova? Urmează să vedem. Cert este că insituția care se ocupă cu promovarea mesajului țării în strănătate și apărarea intereselor republicii în exterior nu-și exercită funcțiile conform așteptărilor. Unde este domnu prim-ministru Filat să facă o inspecție și prin acest minister de trădători?!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s